fbpx
Menu Close

Αιμορροΐδες και ραγάδες: Τι πρέπει να γνωρίζουμε και ποιος είναι ο φυσικός μας σύμμαχος;

Οι αιμορροΐδες είναι ογκίδια φλεβικού ιστού, οι οποίες προβάλλουν από τον πρωκτό. Η εμφάνιση των ογκιδίων αυτών οφείλεται κατά βάση στη φλεβική στάση στην περιοχή λόγω του τεινεσμού (επώδυνη αφόδευση).

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μία από τις συχνότερες καταστάσεις που εμφανίζεται στον πληθυσμό των δυτικών κοινωνιών. Έρευνες έχουν δείξει πως το 50% των ανδρών και γυναικών υπολογίζεται ότι θα εμφανίσουν αιμορροϊδοπάθεια σε κάποια περίοδο της ζωής τους. Από αυτές τις περιπτώσεις περίπου 10-20% θα απαιτήσει χειρουργική επέμβαση.

Οι αιμορροΐδες χαρακτηρίζονται ως παθολογικές όταν διογκώνονται ή ερεθίζονται. Στη φυσιολογική τους κατάσταση δρουν ως προστατευτικό στρώμα που αποτελείται από αρτηριοφλεβικές διόδους και συνδετικό ιστό.

Στα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο πόνος, η φλεγμονή, ο κνησμός και η παρουσία αίματος λόγω διάτασης των αιμοφόρων αγγείων.

Τι είναι οι εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες;

Όλοι οι άνθρωποι έχουν στον πρωκτό τους τις αιμορροϊδικές φλέβες, οι οποίες όταν για διάφορους λόγους διαταθούν αναπτύσσονται τότε οι εσωτερικές ή εξωτερικές αιμορροΐδες. Οι εσωτερικές προέρχονται από φλέβες στο εσωτερικό τμήμα του πρωκτού, ενώ οι εξωτερικές είναι παρούσες στο πρωκτικό άνοιγμα και συχνά προβάλλουν από τον πρωκτό.

Πόσες μέρες διαρκούν τα συμπτώματα;

Οι αιμορροΐδες έχουν διαφορετική διάρκεια και ένταση έξαρσης σε κάθε άνθρωπο. Τόσο τα πρώτα ήπια συμπτώματα όσο και οι εξωτερικές αιμορροΐδες, υποχωρούν με τη χρήση της κατάλληλης κρέμας. Σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, ανάλογα με τη σύσταση του επιβλέποντος ιατρού, είναι αναγκαία η χειρουργική επέμβαση.

Τι είναι οι ραγάδες πρωκτού;
Η ραγάδα πρωκτού είναι μία πολύ συχνή νόσος, που μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες. Είναι μια σχάση (πληγή) του δέρματος του πρωκτού στην περιοχή του σφιγκτήρα, συνήθως προς τον κόκκυγα. Δημιουργεί μία αρκετά επίπονη κατάσταση για τον ασθενή η οποία εντείνεται κατά τη διάρκεια της αφόδευσης, αλλά και μετέπειτα, ενώ συχνά συνυπάρχει αιμορραγία από το σημείο της ραγάδας.

Ποια είναι τα αίτια των αιμορροΐδων και των ραγάδων; 

Ο βασικότερος παράγοντας που οδηγεί στην εμφάνιση των αιμορροΐδων και των ραγάδων είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα. Άλλα αίτια είναι:

 • Kαθιστική ζωή
 • Παχυσαρκία
 • Εγκυμοσύνη
 • Κληρονομικότητα
 • Άρση βάρους
 • Διατροφικές συνήθειες (όπως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ και πικάντικων πιάτων.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα;

Το βασικότερο σύμπτωμα που παρουσιάζεται στον ασθενή είναι η παρουσία αίματος λόγω διάτασης των αιμοφόρων αγγείων. Άλλα συμπτώματα είναι:

 • Πόνος, φλεγμονή, κνησμός, οίδημα
 • Λύση της συνέχειας του δέρματος του πρωκτού
 • Πρόπτωση ορθοπρωκτικού βλεννογόνου που εκτίθεται σε ερεθισμό λόγω τριβής
 • Βλεννώδης έκκριση, σχηματισμός περιπρωκτικής μάζας και πρωκτική ακράτεια.

Πότε πρέπει να ζητήσω ιατρική συμβουλή;

Για τις αιμορροΐδες

Η ιατρική συμβουλή είναι αναγκαία σε περίπτωση που:

 • Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι χρόνια
 • Υπάρχει ξαφνική αιμορραγία από τον ορθό
 • Σε καταστάσεις σημαντικής αιμορραγίας, ιδίως όταν συνδυάζεται με αναιμία
 • Όταν προκαλούν έντονο κνησμό, ερεθισμό και γίνονται ιδιαίτερα επώδυνες

Για τις ραγάδες

Η επίσκεψη στον ειδικό γαστρεντερολόγο είναι απαραίτητη σε περίπτωση που οι ασθενείς αντιμετωπίζουν έντονο και με διάρκεια πόνο σε περιοχή του πρωκτού. Η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πάθησης και συχνά εξαλείφει την ανάγκη χειρουργικής παρέμβασης. 

Γιατί να επιλέξω την κρέμα AnaroidH για αιμορροΐδες και ραγάδες;

Η Anaroid-H είναι η μοναδική περιπρωκτική κρέμα, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα υαλουρονικού 0.35%. Η δραστικότητά της οφείλεται στη συνέργεια του υαλουρονικού, πρόπολης, βιταμίνης Α και των επτά προσεκτικά επιλεγμένων φυτικών συστατικών (αμυγδαλέλαιο, σπαθόχαρτο, εσκίνη, αλόη, ινδικό λιβάνι και καλέντουλα).

Η κρέμα Anaroid-H αποτελεί μία ιδανικά ενισχυμένη σύνθεση για την άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων αιμορροΐδων και ραγάδων. Δεν περιέχει κορτιζόνη, χρεωστικές, parabens και είναι ελληνικό προϊόν.

Ποιος είναι ο τρόπος χρήσης;

Η κρέμα Anaroid-H συνίσταται για χρήση μετά από τοπικό πλύσιμο της περιοχής με χλιαρό νερό έως και 3 φορές ημερησίως, αναλόγως της σοβαρότητας των συμπτωμάτων. Ασφαλής για μακροχρόνια χρήση.

Μάθετε περισσότερα για την AnaroidH: bit.ly/anaroidhhonorapharma
Μπορείτε να την αγοράσετε από τα φαρμακεία:  bit.ly/Anaroidh