fbpx
Menu Close

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια χρόνια διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Τα κύρια συμπτώματα της διαταραχής είναι ο κοιλιακός πόνος, ο τυμπανισμός (φουσκώματα) και οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου όπως δυσκοιλιότητα και διάρροια. Τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να εμφανισθούν μεμονωμένα ή να παρουσιάζονται επικαλυπτόμενα σε διαφορετικά ποσοστά.

Είναι μία αρκετά συνήθης πάθηση, καθώς υπολογίζεται ότι το 10-20% του πληθυσμού υποφέρει από το συγκεκριμένο σύνδρομο, αλλά μόνο το 15% αναζητά ιατρική βοήθεια. Μάλιστα αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία απουσίας από τον εργασιακό χώρο, μετά το κοινό κρυολόγημα.

Πώς και γιατί εμφανίζεται το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου;

Υπάρχουν ποικίλες θεωρίες, οι οποίες προσπαθούν να εξηγήσουν πώς και γιατί εμφανίζεται το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου, αλλά ακόμη η αιτία δεν είναι γνωστή στον ιατρικό κλάδο. Υπάρχουν κάποιες υποθέσεις για το πού μπορεί να οφείλεται:

  • Ανώμαλες συσπάσεις του εντέρου: εξ’ ου και ο όρος «σπαστική κολίτιδα». Βέβαια αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί για όλους τους ασθενείς και επιπλέον δεν μπορεί με σαφήνεια να οριστεί αν οι ανώμαλες συσπάσεις είναι αίτιο ή αποτέλεσμα του συνδρόμου.
  • Γαστρεντερική μόλυνση: αρκετοί ασθενείς εμφανίζουν το σύνδρομο μετά από μια σοβαρή γαστρεντερική μόλυνση (π.χ. Salmonella). Δεν είναι σαφές πως μια οποιαδήποτε μόλυνση μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου, γι’ αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί με σιγουριά σε κάτι τέτοιο η εμφάνιση του συνδρόμου.
  • Το στρες και το άγχος: αν και δεν αποτελούν την αιτία, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου και να τα κάνουν πιο έντονα. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με ιστορικό λεκτικής και σεξουαλικής κακοποίησης τείνουν να εμφανίζουν συχνότερα το σύμπτωμα.
  • Οι τροφικές δυσανεξίες: αν και είναι συχνές στους ασθενείς με ΣΕΕ, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως το αίτιο που το προκαλεί. Ένας εξειδικευμένος γαστρεντερολόγος οφείλει να εξετάσει τον ασθενή και να προτείνει τις κατάλληλες τροφές που δεν θα του προκαλούν ποικίλα εντερικά προβλήματα.
  • Η σπλαχνική υπεραλγησία: ή αλλιώς η αυξημένη ευαισθησία των εντέρων σε φυσιολογικά ερεθίσματα.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου;

Πολλές εντερικές διαταραχές εμφανίζουν συμπτώματα, τα οποία είναι παρόμοια με αυτά του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οφείλει ο ιατρός, ο οποίος επρόκειτο να εξετάσει τον ασθενή, να αποκλείσει οποιαδήποτε άλλη οργανική πάθηση, καθώς και να λάβει ένα πλήρες ιστορικό του ασθενούς.

Επιπρόσθετα ένας βασικός εργαστηριακός – απεικονιστικός έλεγχος και μια ενδοσκόπηση ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού είναι αναγκαία, ούτως ώστε να γίνει με ασφάλεια η διάγνωση.

Θεραπεία του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου

Υπάρχουν ποικίλες θεραπείες που συστήνονται για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου και σίγουρα ο ασθενής θα πρέπει να είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Αδιαμφισβήτητα μια ελεγχόμενη διατροφή είναι μια καλή αρχή για τη μείωση των συμπτωμάτων και τον έλεγχο τους. Τρόφιμα όπως όσπρια, λαχανικά, κρεμμύδια, σέλινο, καρότα, σταφίδες, μπανάνες, βερίκοκα, δαμάσκηνα, λάχανα και σιτάρι θα πρέπει να αποφεύγονται.

Η αλλαγή των διατροφικών επιλογών σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, που θα συστήσει ο επιβλέπων ιατρός, μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γιατί να επιλέξω το SPASMOIL;

Επειδή πρόκειται για ένα φυσικό σπασμολυτικό με αιθέριο έλαιο μέντας και μάραθου, το οποίο προσφέρει άμεση αντιμετώπιση όλων των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου. Το πλήθος κλινικών μελετών έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα των δραστικών συστατικών του SPASMOIL.

Πρόκειται για ένα μοναδικό διατροφικό συμπλήρωμα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τόσο τα συμπτώματα διάρροιας (D-IBS) όσο και της δυσκοιλιότητας (C-IBS), χωρίς να επηρεάζει τη συχνότητα των κενώσεων. Επιπλέον διαθέτει στοχευμένη δραστικότητα στα συμπτώματα του ΣΕΕ τόσο του παχέος όσο και του λεπτού εντέρου.

Τα δραστικά συστατικά της μέντας, μενθόλη-1 και σαλικυλικό μεθύλιο, δρουν σπασμολυτικά στους λείους μυς του λεπτού και του παχέος εντέρου. Επιπλέον, λειτουργούν ως ανταγωνιστής των υποδοχέων σεροτονίνης ενώ διαθέτουν και αναλγητική δράση. Το αιθέριο έλαιο μάραθου βοηθάει επίσης στη χαλάρωση των λείων μυών ολόκληρης της εντερικής οδού προωθώντας την αποβολή πλεοναζόντων αεριών.

Η πρόσληψη του SPASMOIL είναι ασφαλής σε σύγκριση με άλλα συνθετικά φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά. Είναι αξιόπιστο, αποτελεσματικό στη μακροχρόνια λήψη για τον κοιλιακό πόνο και το φούσκωμα με βάση τα φυσικά συστατικά. Το SPASMOIL δημιουργήθηκε για την ανακούφιση από τους επώδυνους κοιλιακούς σπασμούς του ΣΕΕ.

Ποια είναι η σωστή δοσολογία του SPASMOIL;

Συνίσταται η κατάποση μιας (1) έως τρεις (3) κάψουλες ημερησίως αναλόγως της βαρύτητας των συμπτωμάτων ή της ιατρικής σύστασης. Να λαμβάνεται μια (1) ώρα πριν τη λήψη του γεύματος μαζί με ένα μεγάλο ποτήρι νερού. Το καταπίνετε, δεν το μασάτε. 

Μάθετε περισσότερα για το SPASMOIL εδώ: https://bit.ly/spasmoil

Μπορείτε να το αγοράσετε από τα φαρμακεία: https://bit.ly/shopspasmoil